8 tips om je kind aan het lezen te krijgen

8 tips om je kind aan het lezen te krijgen

Het is soms moeilijk om je kind aan het lezen te krijgen. Of het lezen duurt te lang, of er zijn voldoende concurrenten zoals een gameconsole of …. De vraag die je dan kunt stellen is: leest je kind echt niet graag of  is hij/zij gedemotiveerd geraakt. Achter het “ik haat lezen” antwoord schuilt wel een reden.

Stel een aantal vragen, zoals: “Herinner je je boeken die niet saai waren?”, “Waarover zou een boek gaan dat je wel graag zou lezen?”, “Haat je het lezen, of haat je de verhalen?”

Als blijkt dat de boeken gewoon saai zijn dan is dat goed nieuws! Dan moet je kind gewoon het juiste boek nog vinden. Iets dat dicht bij de leefwereld van je kind ligt.

Wanneer lezen te moeilijk is en daarom gehaat wordt, dan is het moeilijker je kind te motiveren. Stimuleer het leesplezier met volgende tips:

 1. Humor!
  Kinderen doen altijd graag zot. Kies daarom grappige boeken die hen aan het lachen brengen.
 2. Sociaal lezen
  Laat kinderen samen lezen. Nodig vrienden, neven, nichten, buren uit en bied een paar boeken aan. Ze kunnen ook hun lievelingsboek meebrengen en die laten lezen door een ander kind van het “clubje”.
 3. Technologie
  Kinderen houden van technologie. Gebruik deze voorliefde om het leesplezier aan te wakkeren. Het is ook om die reden waarom we een interactief deel met Isa en Muiz hebben.
 4. Kort en krachtig
  Boeken kunnen een brug te ver zijn om te beginnen. Probeer eerst eens kortverhalen of strips.
 5. Ga samen naar de bib
  Zien dat de ouders ook lezen en daaraan plezier beleven kan ook een stimulans zijn. Ga samen naar de bib en kies samen boeken uit. Maak er een leuke gelegenheid van en bespreek wat je kind gekozen heeft en waarom. Het kind zal “lezen” minder gaan associeren met iets dat moet voor school, maar meer als een hobby. Kijk op de kalender om na te gaan wanneer Isa en Muiz voorgelezen wordt in de bib in uw buurt.
 6. Lees voor
  Hoe vroeger je als ouder tijd neemt om even voor te lezen, hoe vroeger de kinderen leren dat een boek leuk kan zijn. De kinderen worden ook taalvaardiger, begrijpen teksten beter en hebben meer succes op school dan kinderen die niet of heel weinig zijn voorgelezen.
 7. Filmavondje
  Lees een verfilmd boek en houdt dan een filmavondje. Of omgekeerd. Maar boeken winnen het meestal van de film. Harry Potter, De Hongerspelen, Narnia, …
 8. Lekker knus
  Maak samen een gezellig leeshoekje waarin je kind helemaal kan wegdromen. Een knusse tent, een hoekje met veel kussens, onderaan de kast met veel dekens en een leeslamp, …